Oostende, o surpriză plăcută! 

oras
Oostende

 

Orașul Oostende este cunoscut pentru plajele sale mici și curate, barurile înșiruite unul după altula€… și vremea păcătoasă, cu vânt puternic, răcoare și apa rece a mării. Aș vrea însă să vă vorbesc despre o altă față a acestui loc. De câte ori vizitez o locație nouă caut să experimentez întâi lucrurile inedite, despre care se vorbește mai puțin. Acum o săptămâna l-am sunat pe Bruno, amicul meu belgian și i-am zis să-și păstreze weekend-ul viitor pentru a-mi arăta lucrurile mai puțin cunoscute ale acestui oraș de coastă.

Dune
Plaja

Inițial, clădirile din beton numeroase pot fi o priveliște neobișnuită pentru o stațiune la mare. Mulțimea de oameni care forfotește însă pe străzile sale îți dau un sentiment de siguranță, că te afli la locul potrivit, unde vei avea parte de experiențe interesante.

peste
Seafood

Bineînțeles că primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns sâmbătă după-amiază a fost să intrăm într-un restaurant unde se serveu fructe de mare. Am intrat cam cu pași mici, nu prea sunt fan al acestui tip de mâncare. Ei bine, nu mi-a părut rău! Am încercat câteva aperitive și apoi am riscat și am ales două feluri de mâncare pe care nu am avut curajul până acum să le abordez. Gravlax – somon – cu melci, fenicul, pătrunjel, țelină și castravete pentru început, iar mai apoi, ceva mai familiar, file de calcan cu tarhon , sos Béarnaise, praz și ceapă la grătar. Fantastic!

Sătui și fericiți ne-am îndreptat către primul birou unde am putut cumpăra abonamentul City Pass. Cum îmi plac muzeele, sigur aveam să nimeresc măcar într-unul. Acest card este mult mai la îndemână decât să plătesc bilet de fiecare dată. Ne-am aventurat în Mu.ZEE și nu glumesc când spun aventurat. Nu este  o simplă galerie pe care să o vizitezi într-un sfert de oră. Muzeul este foarte mare, cu coridoare care se îndreaptă în toate direcțiile și expune numeroase colecții de artă.

arta
Dada

Cea mai impresionantă este cea care înfățișează artă belgiană de la 1850 până în zilele noastre. Poți vedea lucrări de James Ensor, Léon Spilliaert și Constant Permeke. Motivul pentru care m-am dus însă a fost fascinația mea pentru lucrările dadaiste și surrealiste. E.L.T. Mesens nu numai l-a lansat pe René Magritte ci a avut o  influență enormă asupra surealismului belgian. Fascinată de lucrările  sale, am trecut prin restul coridoarelor în viteză, cu gândul tot la ele. Am vrut să mai văd și alte locuri!

Bine, este suficient să megi pe străzile aglomerate ale orașului să dai peste lucrări de artă publice. Mi-au rămas întipărite în minte portretele expuse la Galeria Regală,“Valurile mlădioase” ale lui Patrick Steenon și formele de un roșu aprins realizate de Arne Quinze.

Ne-am lăsat purtați și în lumea digitală călătorind înapoi în timp cu Midnight Love Tour. În 1981 cântărețul Marvin Gaye a ajuns în Oostende pentru prima datâ. Turul virtual ne-a dus într-o lume întunecată dar fascinantă a existenței sale, am putut vedea diverse videoclipuri și interviuri luate celor care l-au găzduit în Oostende. Așa am aflat că  “Sexual Healing” s-a cântat pentru prima datâ  într-un apartament  din Oostende!

Spre seară, obosiți, cu muzica lui Gaye încă în urechi, am decis să ne ducem la Grădina Japoneză, înainte să ne întoarcem la hotel. Intitulată Shin Kai Tei (Grădina Mării Adânci), grădina a fost creată în stilul Kaiyusschiki și este plină de fântâni, plante de bamboo, statuete și are și  o grădină de pietre.

gradina
Shin Kai Tei

Ne-am plimbat pe cărările ei  întortocheate iar apoi ne-am relaxat, odihnindu-ne pe una din bancutele frumoase de pe aleea principală.

A doua zi am decis să vizităm un prieten aflat într-unul din orășelele situate de-a lungul coastei. Sincer, am acceptat mai mult pentru că am vrut să iau tramvaiul de coastă , curioasă să merg pe cea mai lungă linie de tramvai. Călătoria a fost scurtă, coastă belgiană fiind destul de mică, însă linia de tramvai se întinde de la De Panne, lângă Franța, până la Knokke-Heist, aproape de Olanda. Are 68km! Deci, dacă vrei să treci prin toate cele 70 de opriri , îți iei un abonament de o zi și pleci la drum.

tramvai
Tramvai

Prietenul sau ne-a cules din stația de tramvai și ne-am dus direct la buncarele situate lângă peretele atlantic german. Am mers prin fortificațiile subterane și am rămas cu o idee despre condițiile în care au trăit soldații de atunci. Am mai alergat puțin pe afară și am decis să ne relaxam pentru restul zilei.

După atâta culturalizare am zis să ne facem puțin de cap și să încheiem ziua în stil mare. Ne-am dus la Plopsaland în De Panne !!! Distracție maximă! Cel mai mult mi-a plăcut bălăceala cu Supersplash! Așa cum scrie și în descrirea de la intrare, ne-am suit în barcă , ne-am adunat curajul în timp ce urca ușor către punctul cel mai înalt, ne-am ținut strâns de mâini și în final, în timp ce plonjam cu peste 70 de km la oră către apa din lac, ne-am pierdut tot curajul adunat și am început să țipam din toți ranunchii. Bineînțeles că ne-am făcut fleașcă, dar nu a mai contat. Am continuat să ne plimbăm cu lebedele albe, să ne rotim în ceștile de ceai albastre și am încheiat cu trenulețul care ne-a plimbat prin tot parcul în timp ce mâncăm vată de zahăr și gogoși uitându-ne la ceilalți nebunatici care se dădeau în tot felul de carusele și rollercoast-uri. La ieșire am primit o butură răcoritoare drept recompensă.

balaceala
Supersplash

 

Nu pot spune decât că merită să petreci două zile pe coastă belgiană. Nu este loc de plictiseală. Spun și eu că pirații din Plopsaland :  Gewoon doen !

Eu cu siguranță mă voi reîntoarce.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s