Bruges: un deliciu gastronomic!

  De obicei, când plecăm în vacanță încercăm să ne informăm cât de bine putem despre destinația spre care ne îndreptăm.  Inainte să vizitez orașul Bruges, am căutat cât mai multe informații legate de cele mai interesante locuri de văzut și despre gastronomia specifică locului. In afară de celebrii Poirot și Tintin nu știam mare lucru despre Belgia. Auzisem doar de zecile de tipuri de bere, de gofrele gustoase și faimoșii cartofi pai cu maioneză. După câteva incursiuni făcute pe paginile de internet am aflat că orașul Bruges este cunoscut și sub numele de “Orașul de ciocolată”, fiind împânzit cu zeci de magazine care vând ciocolatată de diverse arome.  Alte informații erau legate de canalele care înțesau străzile orașului, de clădirile medievale și străzile înguste pavate cu piatră.

piata centrala
Brugge

Insă, experiența pe care am avut-o la fața locului mi-a depășit orice așteptări. O dată cazată, mi-am luat rucsacul în spinare și am pornit-o la pas pe una din străzile principale, situată chiar lângă gară. Diversele magazine, înșirate de-a lungul ei, vindeau tot felul de bunătăți aromate care îmi gâdilau simțurile. Mi-a fost greu să mă opresc la una dintre ele, așa că am cedat ispitei și am ales câteva. M-am înfruptat cu vinovăție din minunățiile desfășurate sub ochii mei.

Când am ajuns pe unul din podurile principale am înțeles de ce orașul Bruges este considerat “Veneția nordului”. Am putut vedea mulțimea de canale care împânzeau centrul orașului, folosite probabil la început pentru transportul bunurilor la piața centrală. Acum canalele erau împânzite de bărci pline de turiștii care făceau turul orașului pe apă,  îndrumați de ghizi. De-a lungul canalelor există multe clădiri medievale și diverse piețe, fiecare animate de baruri și restaurante care forfotesc de lume.  Străzile pietruite dau locului un iz medieval completând atmosferă feerică.

pod
Pod peste canal

Am vizitat muzeul “Povestea cicolatei” unde am aflat istoria ei de la origini până în zilele noastre. Inițial folosită drept medicament, ciocolata caldă a apărut înaintea ceaiului, cafelei și alcolului. Bucuria cea mai mare a fost când am putut vedea cum se face ciocolata chiar atunci, în timpul vizitei. La sfârșit am putut gusta din ea!

Bineînțeles că am încercat și berea belgiană, mi-a fost greu să aleg din zecile de arome existente. Până la urmă m-am oprit  la o bere cu aromă de cireșe.

Când am ajuns la catedrala “Sângele lui Isus Christos” am avut norocul să intru chiar când începuse “Oda bucuriei”. Sunetul orgii răsuna în toată catedrala și m-a făcut să mă simt, dacă nu copleșită, cel puțin mai mică. La muzeul local am putut vedea lucrarea “Madona cu copilul” realizată de Michelangelo pentru țesătorii locului, un gest de gratitudine pentru măiestria lor.

O altă experiență plăcută a fost vizita pe care am făcut-o la Brugse Zot Brewery. După ce am urcat vreo 200 de trepte am fost întâmpinat de un peisaj feeric. În timp ce m-am bucurat de atmosfera plăcută am băut o bere  la cep și am mâncat o porție de cartofi pai crocanți cu sos andaluzian. Și acum îmi e gândul la ei!

lapte cu ciocolata
Ciocolată caldă

 

În zilele următoare mi-am continuat plimbările încercând pe rând diverse delicatețuri. Cel mai mult mi-a plăcut oprirea la o cafenea micuță unde am băut o ciocolată caldă delicioasă. Plăcerea a fost cu atât mai mare cu cât a trebuit să mi-o prepar singură. Am primit o cană mare, plină cu lapte cald și o furculița plină de ciocolată lichidă fierbinte. M-am moscolit toată dar experiența încă îmi este vie în minte. Ca fel de mâncare am încercat scoici cu vin alb însă cel mai mult mi-a plăcut tocănița de vită în sos dulce asezonată cu cartofi pai.

In fiecare dimineață am primit la micul dejun biscuiți crocanți cu diverse fructe. Gofrele însă nu au egal. Le-am încercat cu diverse toppinguri și fructe. Cele cu cremă dulce, frișcă și banane sunt cele mai bune!

Da, pot spune că amintirile cele mai frumoase sunt legate de aromele și mirosurile îmbietoare care se strecurau în stradă din vitrinele frumos aranjate, toate îmbibate în foarte multă ciocolată!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s